Apr 25, 2013

Isteri Pertama

Usai mengeteh, aku dan ustaz Azwan pulang bersama.

Ustaz : Enta tinggal di mana?

Aku : Ana duk kat Shah Alam jer. Ustaz?

Ustaz : Ana asal kat dari utara, Kedah.

Aku : Eh, orang Kedah tapi berkhidmat kat KL? Ikut isteri ke?

Ustaz : Tak juga. Enta ambil course apa?

Aku : Ana ambil medic, kat UKM.

Ustaz : Zaujah ana pun doktor gak macam enta. Tapi sempat 2 bulan jer kat UKM tu, kat jalan temerloh kan? Lepas tu dia dapat kat Ireland. Kalau tak, tak jumpa r kitorang. (senyum penuh bermakna)

Aku : Aah. (makin rancak bercerita). Ustaz pun belajar kat oversea? (cepat aku tangkap..hihi)

Ustaz : Yup. Ana ambil engineering kat UK.

Aku : So far macam mana cabaran kahwin dengan doktor ustaz? mencabar tak?

Ustaz : (ustaz senyum saja). Dulu ana kahwin dengan zaujah ana dia tak habis study lagi. Time tu parents tetapkan tak boleh ada anak sampailah zaujah ana habis belajar. Tapi dia tahun akhir kami dah ada anak.

Kami gelak bersama.

Aku : Macam mana ustaz bertemu dengan zaujah ustaz? Pakai orang tengah atau jumpa direct jer?

Ustaz : Ish, mestilah pakai orang tengah. Kat sana senior ramai. Ana belajar tiga tahun jer. Masa tu dah ada income, boleh r sikit-sikit. Kami menetap kat KL mula-mula, zaujah ana dapat attach kat HKL. Tak tahan, minta apply hospital universiti, tapi tak dapat. Lepas dua tahun, dapat kat HUSM. So, zaujah ana dan anak-anak pindah r ke sana.

Aku : Jadi, ustaz seorang kat sini?

Ustaz : Ana setiap minggu ke sana.

Aku : Pergh. Tak bosan ke duduk sorang2 kat sini?

Ustaz : Ana ada isteri pertama. (senyum sambil tunjukkan ke arah sesuatu).

Hijau yang sungguh menenangkan. Alhamdulillah.


About the Author

Muhammad Zuhair Masiran

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

1 comments:

  1. amboih... ada pasang niat dh kat abam zu.... hehe

    ReplyDelete

 
ZUHAIR MASIRAN © 2015 - Blogger Templates Designed by Templateism.com